Tiroida, glanda răspunzătoare de producerea hormonilor care accelerează metabolismul uman, dă semnale vizibile atunci când înregistrează dereglări. Pe seama acestora pot fi puse o serie de simptome, de la creşteri în greutate, căderi ale părului, frisoane, ameţeli sau numai moleşeală, sau, din contră, hiperactivitate nejustificată. Pentru a preveni sau trata aceste dereglări, natura ne oferă câteva soluţii simple.
Desigur, multe dintre simptomele care sunt atribuite acestei glande pot avea cauze fără nicio legatură cu tiroida. De aceea, inclusiv fitoterapeuţii recomandă investigaţii specifice când exista cel putin două-trei simptome asociate.
După cerificarea diagnosticului de către medic, sunt de avut în vedere şi soluţiile naturiste pentru tratarea disfuncţiilor acestei glande, remediile pe bază de plante urmând a fi şi ele administrate tot la recomandarea specialistului.
Cea mai eficientă dintre plante în cazul problemelor de acest gen este sânziana, potrivit adevarul.ro. Este bine să ai în cămără această plantă dacă suferi de o disfuncţie a tiroidei, deoarece sânziana are rol de stabilizare a secretiei glandei, fiind utilă atât în caz de hipotiroidie, cât şi în caz de hipertiroidie.
„Se foloseşte sub formă de tinctură de sânziene (20 de linguri de pulbere proaspăt măcinată într-un litru de alcool de 50 grade, sau într-un litru de rachiu natural; se lasă la macerat până la două săptămâni, agitându-se zilnic vasul în care sunt puse, iat la final se stoarce, se filtrează şi se toarnă în sticluţe mici, închise la culoare.pentru a se administra câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de 3-4 ori pe zi pentru hipertiroidie, hipotiroidie).
CITEȘTE ȘI: Tiroida, ‘bateria’ întregului corp: Cum să o ‘resetezi’, pentru a-ţi activa metabolismul
De asemenea, se poate folosi şi sub formă de macerat de sânziene (într-un litru de apă se pun patru-şase linguri rase de pulbere de plantă, se lasă 8 ore, se filtrează şi se consumă imediat sau în maximum opt-zece ore, dacă este ţinut la frigider şi două-patru ore, dacă este ţinut la temperatura camerei. Se beau zilnic trei căni de macerat, întotdeauna pe stomacul gol în tratamentul bolilor tiroidiene”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.
Dar nu doar sânziana are capacitatea de a regla funcţíonarea glandei tiroide. Există alte câteva plante cu efecte benefice, care însă se administrează diferit, în funcţie de natura dereglării.
Coajă de nucă verde sau frunzele de nuc sunt indicate celor care suferă de hipotiroidie. „Sunt recomandate în astfel de cazuri întrucât conţin mult iod. Foarte eficiente în tratamentul hipotiroidiei sunt tinctura din coajă de nucă verde şi infuzia de frunze”, mai spune specialistul. Şi ienupărul este un bun remediu în astfel de cazuri.
„Se administrează în cure de maximum o lună, sub formă de decoct. Se prepară dintr-o lingură cu scoarţă şi ramuri uscate şi mărunţite, la un litru de apă rece. Se lasă la fiert 10-15 minute, se infuzează un sfert de oră. Se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi”, mai spune Elena Badea.
Specialistul recomandă şi mărarul ca remediu naturist în caz de hipotiriodie. „Luat sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă înainte de masă, poate fi de mare ajutor. Florile de mărar şi seminţele de mărar, pe lângă conţinutul bogat în iod, oferă homoni naturali, benefici pentru reglarea activităţii glandei tiroide. Câteva seminţe sunt suficiente pentru a acoperi doză zilnică de iod”, mai spune Elena Badea.
Infuzia de creţişoară şi coada calului (câte două ceşti pe zi, una dimineaţă şi una, seara, cu jumătate de ora înainte de masă) şi infuzia de salvie (două-trei căni pe zi, gargară cu infuzie de salvie sau capsulele cu extracte naturale) sunt, de asemenea, recomandate.
„Şi algele stimulează secreţia hormonală, fiind o sursă bogată de iod şi de minerale. Alga marină brună are rezultatele cele mai bune pentru hipotiroidie. Se administrează sub formă de decoct, infuzie sau capsule”, mai spune specialistul.
Talpă gâştei este unul dintre cele mai utile remedii în caz de hipertiroidism. „Planta este recunoscută pentru efectele de reglare a hiperfunctiei tiroidiene. Se administrează tinctura de talpă gistii, în asociere cu tinctura de păducel.
Tinctura se prepară astfel: se pun 20 g de plantă în 100 ml de alcool de 70 de grade şi se lasă la macerat 7-8 zile. Se strecoară şi se iau câte 20-30 de picături, de două-trei ori pe zi, înainte de mesele principale”, mai spune Elena Badea.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Semnul unghiilor care arată că ai probleme cu tiroida
Specialistul recomandă alte două plante pentru tratarea hipertiroidismului: ghimpele (sub formă de pulbere, câte trei linguriţe pe zi, timp de trei săptămâni, cu menţíunea că între cure se face pauză 10 zile) şi roiniţa, datorită faptului că extractele din această plantă inhibă acţiunea hormonului tiroidian.
„Se prepară o infuzie din una-două linguri de frunze uscate de roiniţă, la o cană cu apă fierbinte şi se consumă câte una-două căni pe zi, după mesele principale. Tratamentul poate dura între patru şi şase luni”, mai spune specialistul.